Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď osloboditeľ znásilňuje

.tomáš Zálešák .názory

Častokrát a v rôznych podobách narážam na otázku, ako to bolo, resp. je s tým ruským či sovietskym „oslobodením“. Možno vôbec hovoriť o oslobodení, a ak, tak v akom zmysle, s akými kvalifikáciami či dodatočnými vysvetleniami? Nuž, a dnes sa táto otázka vynára nanovo a v aktuálnych súvislostiach.

Tomáš Zálešák

v neposlednom rade je to súvislosť s dnešnou vojnou na Ukrajine a s ruským deklarovaným „oslobodzovaním“ (od „nacistov“, pravdaže). A nielen to. Najrôznejší „osloboditelia“ sa neustále vynárajú na rôznych stranách, doma aj na čoraz rozorvanejšom svetovom javisku. Zdá sa teda, že otázke sa nevyhneme. Príliš často však narážame na potiaže s formuláciou odpovedí dostatočne jednoznačných a zároveň aplikovateľných na konkrétne situácie a konkrétnych aktérov. Otázka sa totiž dotýka dvojznačného významu nie jedného, ale mnohých slov, ktoré inak vo verejnej sfére s obľubou používame.

Sovietsky zväz bol spojencom v druhej svetovej vojne. A to nie hocakým. Máme spochybňovať jeho príspevok k porážke nacistického Nemecka? Čo by na to povedali väzni nacistických táborov, ktorých pred istou smrťou zachránil postup sovietskych vojsk, nech sa už ich ďalšie životné príbehy vyvíjali akokoľvek rôzne? Spomaľme, prosím, vždy, keď máme chuť vysloviť nejaký kategorický rozsudok, ktorý by mohol priniesť viac škody než prospechu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite