Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František: Odmietanie utečencov je „škandalózne... hriešne a kriminálne“​

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Odmietanie utečencov je odporné, hriešne a trestuhodné, hovorí František. „Neotvoriť dvere utečencom znamená posielať ich do pracovných lágrov, kde sú vykorisťovaní a predávaní do otroctva,“ zdôraznil na Svätopeterskom námestí počas svätorečenia talianskeho biskupa Giovanniho Battistu Scalabriniho (1839 – 1905) prezývaného „otec utečencov“ alebo „apoštol migrantov“.

Michal Oláh

scalabrini založil koncom 19. storočia viacero cirkevných a laických spirituálno-humanitárnych hnutí na pomoc migrantom, ktoré dodnes pomáhajú tisícom ľudí na úteku. S odstupom storočia ho dnes môžeme smelo nazvať vizionárom. Už pred vyše storočím presadzoval komplexnú kultúrnu, duchovnú a právnu starostlivosť o ľudí na úteku ako zásadnú podmienku pre ich socializáciu v cieľovej krajine. 

Bol presvedčený, že emigrácia je zákonom prírody, ktorý nemožno zastaviť. „Nechať osamelých utečencov a migrantov znamená opustiť ich aj vo viere a v náboženskej praxi.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite