Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Putin má narodeniny. Niečo mu zaželajme

.marína Gálisová .názory

Dnes má Vladimir Putin 70 rokov. Ktovie, či oslavuje, a aké dostáva dary. Jeden slovný dostal od Angely Merkelovej, ale k tomu sa nepripájame. My mu zaželáme niečo iné.

Marína Gálisová

to, čo mu včera – trochu predčasne – venovala exkancelárka Angela Merkelová, je jedno vyhlásenie: Že trvalý mier nie je možné dosiahnuť bez Ruska. Povedala to na oslave 77. výročia založenia novín Süddeutsche Zeitung, nespomínala Putinove narodeniny, ale jej slová si dnes v Kremli určite opakujú s veľkou spokojnosťou.

Lebo povedať Rusku, že trvalý mier nie je možný bez jeho účasti – povedať to v dnešnej situácii – znamená dodať Putinovi a Rusom istotu, že s nimi nikdy neprestane civilizovaný svet počítať. A to je omnoho vážnejšia záruka, než si teraz Západ môže dovoliť poskytnúť.

Nie je to ale prekvapenie. Je to potvrdenie toho, čo Angela Merkelová opakovane hovorila, keď ešte vládla. Je to však veľmi škodlivé. Merkelová sa od svojho odchodu z kancelárskeho kresla k politickým témam takmer nevyjadruje, a teda keď sa vyjadrí, asi to pokladá za dôležité. A keď takýto zmierlivý odkaz pošle niekomu, kto rozpútal najväčšie vojnové peklo a najväčšie zverstvá a humanitárnu katastrofu v Európe, odkedy to urobil Adolf Hitler, vyznie to hrozne. Prinajmenšom necitlivo voči trpiacim Ukrajincom, voči trpiacim disidentom v Rusku a vôbec voči ľudskosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite