Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Právne o tragédii na Zochovej

.slavomíra Henčeková .názory .názor

Nedeľňajšia tragédia na zastávke Zochova, pri ktorej vyhasli životy nevinných študentov, nenechala nikoho chladným. Právo si určitý odstup ale zachovať musí. Tento článok bude o právnej kvalifikácii tejto udalosti – alebo nehody?

druhý október, nedeľa večer, začiatok semestra, zastávka Zochova. Študenti vysokých škôl z iných kútov prichádzajúci vlakom prestupujú z autobusu č. 93 z hlavnej stanice na autobusy na internáty v Mlynskej doline či inam. Odíde autobus a zrazu zastávkou priam preletí Škoda Superb v rýchlosti približne 110 km/hod. Iskrí sa jej pod kolesami a zastaví ju v buchote až strom v kopci vo vzdialenosti približne 80 metrov. O život na mieste prichádzajú štyria študenti, piata mladá žena v nemocnici, ďalší sú kriticky zranení. Vodič bezprostredne po nehode nafúka 1,69 promile a voči policajtom sa správa agresívne. Rýchlo sa ukáže, že ide o vysokého funkcionára deaflympijského výboru. Rodiny mladých študentov zažívajú najhoršie chvíle v živote, smúti celá krajina, ľudia žiadajú najvyšší trest, prichádzajú aj vyhrážky smrťou, sám vinník sa chce údajne zabiť, populisti bez rozmyslu a bez znalosti aktuálneho stavu sľubujú zvýšenie trestov za alkohol za volantom. Popritom sa začína vyšetrovanie a úvahy o právnej kvalifikácii a spravodlivom treste.

S dokazovaním viny to pri bezprostrednom prichytení pri čine s alkoholom za volantom zložité nebude. Jazda pod vplyvom nad 1 promile je vždy trestný čin a trestný čin je aj zavinené usmrtenie inej osoby. Otázka je, o aký trestný čin ide v tomto prípade. Vyšetrovateľ najprv skutok kvalifikuje ako usmrtenie, teda nedbanlivostné spôsobenie smrti inému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite