Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novák, Orbán, konzervatívne Maďarsko a rodinná politika

.michal Oláh .názory

Slovensko včera navštívila maďarská prezidentka Katalin Novák, ktorej obhajoba maďarského modelu „špecifickej a unikátnej“​ rodinnej politiky (z dielne koalície Fidesz-KDNP) vyšla v marci 2022 ako samostatný bulletin štátnej príspevkovej organizácie ministerstva práce – Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Michal Oláh

faktom je, že mnohými konzervatívcami toľko ospevovaná maďarská rodinná politika svoj hlavný problém – pokles populácie – nevyriešila, hoci zaznamenala niekoľko úspechov najmä v sobášnosti.

Významnou príčinou úbytku celkového počtu Maďarov je pomer imigrácie a emigrácie. Maďarsko na jednej strane „úspešne“ zablokovalo cudziu imigráciu v roku 2015+, pritom masívne dlhodobo stráca svojich obyvateľov prostredníctvom domácej emigrácie na Západ (napr. v roku 2019 to bolo až 73-tisíc Maďarov) a jeho pôrodnosť zostala oproti tomuto úbytku tak nízka, že maďarská populácia v tomto storočí výrazne poklesne. A to napriek štedrým programom maďarského premiéra Viktora Orbána na podporu pôrodnosti vrátane odpustenia pôžičiek do 30 626 eur, dotácii na sedem a viac miestne autá, podpory výstavby bytov a pod.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite