Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dnes bola v NR SR schválená definícia protirómskeho rasizmu. Niektorí experti majú výhrady

.michal Oláh .názory

Poslanci NR SR dnes schválili pracovnú definíciu protirómskeho rasizmu vypracovanú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie si holokaustu (IHRA) prijatú jej členskými štátmi (vrátane SR) dňa 8. októbra 2020 na zasadnutí vedúcich delegácií IHRA. Jej predkladateľom bol poslanec OĽaNO Peter Pollák ml. Viacero expertov hovorí o problémoch definície, ktorým sa dalo predísť.

Michal Oláh

„.definícia pomôže rozšíriť povedomie verejnosti o protirómskom rasizme a bude tiež napomáhať identifikovať protirómske stereotypy, nenávistné správanie a pod.,“ uviedol v súvislosti so schválením návrhu Pollák. Iniciatívu verejne podporil aj spolnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Analytička Rómskeho advokačného a výskumného strediska Zuzana Havírová hovorí o ignorácii existujúcich definícii a zmätkoch, ktoré táto iniciatíva sprevádza. Ľudskoprávna expertka a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová spoločne so známou etnografkou Zuzanou Kumanovou považujú návrh za nekompetentný. 

Protirómsky rasizmus je podľa tejto definície prejavom individuálnych prejavov a činov, ako aj inštitucionálnych politík a praktík marginalizácie, vylúčenia, fyzického násilia, znevažovania a devalvácie rómskych kultúr a životného štýlu a nenávistných prejavov zameraných na Rómov, ako aj na iných jednotlivcov a skupiny, ktoré boli vnímané, stigmatizované alebo prenasledované počas nacistickej éry a aj v súčasnosti ako Rómovia. To vedie k zaobchádzaniu s Rómami ako s údajne cudzou skupinou a spája ich so sériou pejoratívnych stereotypov a skreslených obrazov, ktoré predstavujú špecifickú formu rasizmu.

V súvislosti s pracovnou definíciou protirómskeho rasizmu Úrad splnomocnenca SR pre rómske komunity uvádza aj niektoré príklady prejavov protirómskeho rasizmu, napr.: 

  • skresľovanie alebo popieranie prenasledovania Rómov alebo genocídy Rómov,
  • glorifikáciu, adoráciu genocídy Rómov,
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite