Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ťažký týždeň diktátorov

.marína Gálisová .názory

Máme za sebou týždeň, v ktorom sa otriasli dve veľké diktatúry. Pred sebou ďalší, v ktorom budú otrasy pokračovať. Čo čaká Rusko, čo čaká Irán? Kto môže byť prekvapivou divokou kartou v boji proti Putinovi a čo na to nebesia?

Marína Gálisová

naschvál píšem, že sa otriasli dve veľké diktatúry, nie silné. Ich skutočná sila totiž zvetráva a práve preverujú spomínané otrasy. Irán a Rusko majú niečo spoločné, ale veľa vecí je tam úplne inak. Práve tie veci, ktoré sú odlišné, budú kľúčové. Ale jeden faktor, ktorý majú spoločný, ich môže obe doraziť.

Tým jedným faktorom sú ženy v šatkách/bez šatiek.

Ale pekne po poriadku, najskôr Rusko.

Putin vyhlásil mobilizáciu, pretože mu nič iné nezostávalo – po neúspechoch na Ukrajine mohol síce aj stiahnuť vojská, vrátiť Ukrajine jej územia a sústrediť sa na konsolidáciu síl doma, to by však nikto nečakal, lebo Putin také veci nerobí.

A ak sa niekto diví, prečo Putin pokračuje v kurze, ktorý jasne smeruje k porážke, tak odpoveď je dosť zjavná a smutná. Putin nepotrebuje vyhrať. Putin potrebuje túto vojnu len naťahovať čo najdlhšie. Najlepšie tak, aby sa za jeho života neskončila – lebo keď sa skončí, víťazstvom to nebude, a tú verejnú potupu asi nie je pripravený zniesť. Ako napísala jedna múdra diskutérka na sociálnej sieti: Rusi Putinovi odpustia vojnu, ale prehru nikdy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite