Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Znásilnená Ústava SR, alebo len trhací kalendár?

.eugen Korda .názory

Príliš časté zmeny Ústavy SR, naviac ak sú spojené s osobnými záujmami politikov, sa dajú kvalifikovať ako sprosté znásilnenie. A práve to sa tu chystá.

Eugen Korda

stačí si pozrieť ten neskutočne trápny výjav 3. septembra 1992. Traja nosiči (nie vysokohorskí) Milan Vtáčnik, Jozef Prokeš a Vladimír Bajan smiešne spomaleným krokom, prininášajú do Rytierskej sály Bratislavského hradu na podpis Ústavu Slovenskej republiky. Ako prvý ju však nepodpisuje ten, ktorý by mal, najvyššie postavený ústavný činiteľ, teda predseda NRSR Ivan Gašparovič, ale druhý najvyššie postavený ústavný činiteľ, Vladimír Mečiar. Niekto by povedal „a čo má byť“? 

Vzhľadom na vek tejto dámy, je to zdanlivo triviálny a nepodstatný postup. Narýchlo ušitú Ústavu tak už pri jej uvedení do života poznamenal premyslený procedurálny lapsus, ktorého jediným cieľom bolo „zbožstiť“ vtedajšieho predsedu vlády Mečiara a umenšiť Gašparovičovu úlohu. Podarilo sa.

bystricoviny.sk

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite