Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spomienka na holokaust a chvála neprispôsobivosti

.tomáš Zálešák .názory

Na Slovensku si okrem medzinárodného pamätného Dňa obetí holokaustu (27. januára) pripomíname aj domáci Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorého dátum sa viaže na prijatie rasových zákonov Slovenským štátom 9. septembra roku 1941. Máme tu teda smutné 81. výročie a spomienku na hanebný čin. Nesmieme však zabudnúť ani na tých, ktorí do temnej spomienky vnášajú svetlo.

Tomáš Zálešák

priznajme si: mnohí aj v tej „slušnej“ časti našej spoločnosti si, hoci len pre seba a v mysli zašomrú: „Ale my to predsa vieme. Povedzte to tamtým – ľudákom, fašistom, alebo tomu bigotnému mamľasovi z vedľajšieho vchodu. My vieme, o čom to bolo. My vieme, ako to bolo. My vieme, kto je vinný. Nám by sa nemohlo stať, aby sme sa spolupracovali na takých veciach.“

A tu si dovolím „rypnúť“. „Nám by sa to nemohlo stať“ je obľúbenou frázou generálov po bitke. Najmä takých „generálov“, ktorí žiadnu skutočnú „bitku“ nezažili. Prečo to hovorím? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite