Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Zálešák: SNP z nás robí národ

.tomáš Zálešák .názory

Výročie začiatku Slovenského národného povstania potrebuje oslobodiť od ideologického balastu. Vlastenecké činy tohto druhu robia z anonymných skupín národy, z nevoľníkov slobodných občanov. Sú teda viac než vystúpenia jedných politických frakcií či ideologických siekt proti iným, výraz tých-ktorých partikulárnych záujmov či prízemne obmedzených cieľov.

Tomáš Zálešák

sťažovať sa na krivdy minulosti, vyhovárať sa na cudziu nadvládu, poukazovať na historické „traumy“ ako ospravedlnenie vlastných zlyhaní, ba zločinov, to všetko sa aj dnes v strednej Európe teší nemalej popularite. Nič z toho však nikdy a z nikoho nevytvorilo sebavedomý národ. Naopak, veľmi dobre sa to znáša s nevoľníckou mentalitou. Skutočné národné sebavedomie sa napája z iných zdrojov.

Pestovanie komplexu ukrivdenosti môže zastierať aj túžbu dopúšťať sa ďalších príkorí na niekom, kto sa v danom okamihu nemôže brániť. Neochotu pozrieť do očí vlastnej minulosti v dobrom aj zlom príliš často sprevádza snaha obviňovať iných. A od obviňovania nemusí byť dlhá cesta k pokusom o zúčtovanie s označeným „nepriateľom“, „škodcom“ alebo „neprispôsobivým“. Nezdravým stavom však nie je len obviňovanie iných. Aj utkvelý komplex vlastnej viny môže byť podozrivý. Sebaobviňovanie, sebapodceňovanie a sebabičovanie môžu fungovať ako zásterka na odmietanie vyvodiť z vlastnej minulosti zmysluplné dôsledky a zmeniť svoj prístup k svetu a životu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite