Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Zálešák: Spod mosta, ktorý preťal miesto a čas

.tomáš Zálešák .názory

Dnes je to 50 rokov nazad. Pamätám si ako dieťa na otvorenie nového mosta SNP. Mal som vtedy 5 rokov. Všade československé a sovietske vlajočky. K tomu, tuším, nejaké prejavy papalášov. Tie vlajočky nás bavili. Tí papaláši nie. Tej politike a ideológii sme nerozumeli. A pamätám si matne aj na trosky likvidovaného stredovekého jadra mesta, vrátane Rybného námestia a neologickej synagógy.

Tomáš Zálešák

samozrejme, bolo treba dospieť, než človek začal chápať estetický, a, bohužiaľ, nielen estetický dosah a významové súvislosti normalizačno-komunistického ponímania modernity, kultúry a historickej pamäte. Niektorí sme nedospeli dodnes, a tak aj vyzerá vzťah k nášmu mestu.

Skazonosná ryha vedie hneď vedľa Martinského dómu. Ešteže sa mu veľkoryso vyhla, keď rana presvišťala hneď vedľa neho. Ale nová megalomanská konštrukcia ho zatienila ako trvalá hrozba, hovoriac: „vidíte, čo dokážeme, tak nevyskakujte, lebo vám ukážeme, že ste ešte nič nevideli“. Potom akosi mizne do stratena; po tom, čo preťala a prevalcovala už neexistujúcu časť mesta, ktorá predtým pomáhala robiť z Bratislavy vnímateľne zmysluplný celok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite