Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Jednota po slovensky, nezávislosť po ukrajinsky

.marína Gálisová .názory .týždeň

Európa mala dlho mier a prosperitu; jej východná časť sa na vyše tri dekády vyvliekla spod ruskej čižmy. Zlepšilo sa veľa faktorov ovplyvňujúcich kvalitu života. Z toho dobrého, čo sme zažili, však môžeme čerpať nielen frustráciu, že o to čiastočne prichádzame, ale aj silu: že to raz bolo možné a s naším prispením znovu bude.

Marína Gálisová

choďte niekam s takouto jednotou

Hovorí sa, že odkaz SNP by mal spájať, nie rozdeľovať. Ale nie je jedno, koho a ako. Strana Republika sa vyjadrila, že historický odkaz SNP „vníma“ a že aj oslávi, dokonca so Zväzom protifašistických bojovníkov. Ten sa od toho dištancoval. Čo sa to deje? Republika je stranou Uhríka, ktorý neodsúdil transporty Židov, lebo hovorí „nie som historik“. Republika je stranou Mazureka, ktorý tvrdí, že školy o Hitlerovi učia len klamstvá. 

Republika je stranou ľudí, ktorí šli do politiky s Kotlebom, a ten dal v Banskej Bystrici vyvesiť na sídlo župy na výročie SNP čierne vlajky. Nie, názorový obrat u uhríkovcov nenastal. Len pracujú na väčšej prijateľnosti u zábudlivých voličov a spolu s Ficom, ktorý ich už nepokladá za extrémistov, rozširujú hranice možného na Slovensku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite