Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stopy minulosti zostávajú

.tomáš Zálešák .názory

„Internacionálna bratská pomoc“, ktorú nám pred 54 rokmi poskytli naši „bratia“, „priatelia“ a „spojenci“, mala svoju logiku.

Tomáš Zálešák

v prvom rade bol za ňou strach. Treba pripomenúť, že okrem strachu Brežneva, Kosygina a ďalších predstaviteľov ZSSR to bol aj strach Ulbrichta, Živkova, Gomulku, Kádára (ten posledný bol po počiatočnom vajataní postavený do pozoru najmä Ulbrichtom). Všetci títo a mnohí ďalší vedeli, čo ohrozuje podstatu komunistického režimu a teda ich vlastné postavenie. To platilo pochopiteľne a predovšetkým pre zástancov „tvrdej línie“ v samotnom Československu, ktorí s neomylným inštinktom vycítili vratkú podmienenosť základov vlastnej moci a hrozbu ich erózie. 

To oni sem pozvali okupantov. (Rumunsko, hoci člen Varšavského paktu, sa invázie nezúčastnilo. Nicolae Ceaușescu už v tom čase hľadal vlastnú cestu budovania utópie, no výsledok bol, ako sa čoskoro ukázalo, bez „ľudskej tváre“.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite