Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Juraja Petroviča: Búrky (nielen) v koalícii

.juraj Petrovič .názory .týždeň

Už je skutočne únavné komentovať koaličnú krízu. Igor Matovič zvyšuje krásu chvíle zverejňovaním súkromnej komunikácie tých, ktorých úprimne nenávidí. Na Súmračnej a u Pellegriniho by mu mali ďakovať za každý status a každú tlačovku.

Juraj Petrovič

búrka na Balkáne?

Ak ste boli piateho augusta na dovolenke v Chorvátsku, zrejme viete, že v ten deň sa tam oslavuje víťazstvo Chorvátska nad Republikou Srbská Krajina. Druhý deň operácie Búrka (Oluja), ktorá predstavuje najväčšiu pozemnú bitku od druhej svetovej vojny, si Chorváti stanovili ako štátny sviatok. Chorvátska armáda v dňoch 4. až 7. augusta 1995 získala územie, predstavujúce vyše osemnásť percent dnešnej rozlohy Chorvátska. Dôsledkom bol praktický kolaps srbskej samozvanej republiky na chorvátskom území a exodus vyše stopäťdesiattisíc Srbov z územia, ktoré historicky obývali. Významne sa tiež zmenila rovnováha síl v Bosne a Hercegovine. Vzhľadom na nárast nacionalizmu a revizionizmu v Srbsku a tiež slovník srbského prezidenta Vućiča, ktorý nápadne pripomína ten Putinov, rastie obava z toho, že balkánska búrka, najmä v Kosove, zďaleka nie je zažehnaná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite