Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farebný svet práv a nepráv

.marína Gálisová .názory .názory

Pohľad na mapu sveta s farebne vyznačenými krajinami, ktoré umožňujú ľuďom rovnakého pohlavia, aby sa legálne zosobášili, a samozrejme ich sobáše aj uznávajú a priznávajú im rovnaký právny status a súvisiace práva, je veľmi zaujímavý. Najmä niektoré súvislosti.

Marína Gálisová

už pri prvom pozretí vám farby na mape ozrejmia pár vecí. Po prvé to, že na veľkej časti územia sveta už manželstvá gejov a lesieb legálne sú. Ide o 53 krajín. Takéto sobáše sa v 70 krajinách sveta právne nepovoľujú a 106 krajín je v tomto „niekde medzi“ (napríklad uznávajú iné typy partnerstiev).

Po druhé to, že krajiny, ktoré patria medzi tých 53, sú zároveň tie vyspelejšie. Áno, väčšinou aj tie ekonomicky silnejšie, ale hlavne s takým stavom ľudských práv všeobecne, ktorý sa spája s civilizovanosťou.

„Volanie po právnom uznaní zväzkov pre ľudí rovnakého pohlavia v skutočnosti odráža záujem o monogamne usporiadané spolužitie.“

Potom, už nie po prvom pozretí, ale po tom druhom – a nedlhom zamyslení – si človek uvedomí, že nejde o krajiny, ktoré by uvažovali vo všetkom úplne rovnako, ani o krajiny, ktoré by mali rovnaké HDP, ani o krajiny, v ktorých by mali populácie rovnaké (ne)náboženské presvedčenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite