Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ďaleko bola tá galaxia?

.martin Mojžiš .názory

V relácii .pod lampou o záberoch z Webbovho teleskopu vznikla otázka, na ktorú som nevedel úplne odpovedať, lebo som si nepamätal konkrétne čísla. Tu sú.

Martin Mojžiš

otázka znela nejako takto: „Ak vidíme galaxiu spred 13,1 miliardy rokov, tak tá galaxia zrejme už dávno zanikla. Ako to, že ju ešte stále vidíme?“ Základná odpoveď je triviálna: vidíme ju preto, lebo svetlu vyžiarenému pred 13,1 miliardami rokov (keď tá galaxia zjavne existovala, aj keď nebola, ako si hneď povieme, vzdialená 13,1 miliardy svetelných rokov) trvalo 13,1 miliardy rokov, kým k nám doletelo. Je to podobné, ako keď počujeme hrom spôsobený vzdialeným bleskom v čase, keď už ten blesk zanikol. Ak sa signály šíria nejakou obmedzenou rýchlosťou, takéto veci sú celkom prirodzené.

Na svetle zo vzdialených galaxií je však zaujímavé nielen to, že k nám išli určitý čas, ale aj to, že vzdialenosti vo vesmíre sa za tento čas nezanedbateľne zväčšili (kvôli rozpínaniu vesmíru). Ak k nám svetlo z nejakej galaxie putovalo 13,1 miliardy rokov, potom v čase vyžiarenia tohto svetla bola táto galaxia bližšie ako 13,1 miliardy svetelných rokov a dnes je ďalej ako 13,1 miliardy svetelných rokov. O koľko bližšie a o koľko ďalej?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite