Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čomu kritici pápežových slov o vyprovokovanej vojne nerozumejú

.michal Oláh .názory

Pred pár týždňami prekvapil pápež František vyhlásením, že vojna na Ukrajine bola „možno nejako vyprovokovaná alebo jej nebolo včas zabránené“. Spomenul rozhovor s neznámym politikom, ktorý ho pred vojnou upozornil na nebezpečenstvo „brechania (NATO) na brány Ruska“.

Michal Oláh

„brechajúcimi psami“ sú podľa anonymného politika, zrejme talianskeho prezidenta, tí, čo nechápu, že „Rusi sú imperiálni a nedovolia žiadnej cudzej mocnosti, aby sa k nim priblížila..." „Tá hlava štátu vedela čítať znaky tejto doby,“ vysvetľoval pápež. Mnohých svojich priaznivcov zaskočil, podporovateľom ruskej agresie zase fúkol vietor do plachiet zo strany, odkiaľ ho nečakali. Slovenský kazateľ Daniel Pastirčák hovorí v diskusii .týždňa na Pohode o sklamaní z pápeža, teológ Karol Moravčík o nepochopení, bývalý poradca Václava Havla, český kňaz Tomáš Halík zase o špecifickej vatikánskej diplomacii.

František reaguje na kritiku, že je skrytým podporovateľom Putina, slovami: „Je zjednodušené a nesprávne povedať niečo také, som skrátka proti redukovaniu zložitosti vojny na jednoduché delenie na dobro a zlo bez toho, aby som premýšľal o jej koreňoch a rôznych záujmoch v pozadí, ktoré sú veľmi komplikované...“, „Máme pred očami svetovú vojnu plnú globálnych záujmov, obchodovania so zbraňami a geopolitického privlastňovania, ktoré mučí hrdinský ukrajinský národ.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite