Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Pohoda, biskup a tolerancia

.štefan Hríb .názory

Aj tohtoročná Pohoda bola krásna. A hoci sa po kauze okolo biskupa Haľka viacerí snažia, aby taká byť prestala, neprestane. Lebo Michal Kaščák, normálny človek s chybami, ju stále znovu takou urobí.

Štefan Hríb

príbeh okolo spovedného domčeka s biskupom Haľkom nie je zložitý. 

Pohoda vyznáva úctu k rôznosti, preto na nej spolužijú ctitelia rôznych hudobných žánrov, filozofií, vyznávači trhu i štátu, veriaci aj agnostici a – ľudia LGBT aj tí, čo veria, že iný intímny vzťah než vzťah muža a ženy je hriech. Takto to bolo od vzniku festivalu, a práve takto vznikla tá čarovná atmosféra, kde sa rôznosť nesvárila, ale láskavo chápala. Osobne som tam moderoval diskusiu českého biskupa Malého so slovenským biskupom Bezákom, rovnako ako českého prezidenta Havla a slovenských prezidentov Kisku a Čaputovej. Tí všetci majú veľmi rozdielne názory na všeličo, aj na LGBT, ale sú to ľudia so srdcom, ktoré je zaujímavé. Pozvanie biskupa Haľka do areálu Pohody, aby tam poskytoval spovednú službu ľudom, ktorí ju potrebujú, bolo preto potvrdením ducha Pohody, nie jeho popretím.

Osobne pritom považujem vyjadrenie biskupa Haľka o televíznom seriáli, kde sa bozkávajú dve ženy, za nerozumné. Vytesňovať realitu odkiaľkoľvek – aj z televízie – len preto, že sa mi nepáči, neviedlo nikdy k dobrému výsledku. Realita sa má ctiť, nie popierať. Intímne priateľstvá osôb rovnakého pohlavia sú realitou, a vždy boli. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite