Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Pápež František – Tretia svetová vojna

.michal Oláh .názory

„Pre mňa to je vyhlásená tretia svetová vojna,“ povedal 19. mája 2022 vo Vatikáne pápež František na neverejnom stretnutí s desiatimi šéfredaktormi kresťanských médií z celého sveta. Bol medzi nimi dokonca aj Slovák Jozef Mesároš z jezuitského dvojmesačníka Viera a život.

Michal Oláh

prepis hodinového rozhovoru prevažne o vojne na Ukrajine bol neskôr zverejnený 14. júna 2022 dvoma talianskymi denníkmi La Civiltà Cattolica a La Stampa. Vyvolal okamžite protichodné reakcie. František hovoril o komplikovanom pozadí vojny na Ukrajine a rôznych mocenských ambíciách vrátane ekonomických záujmov zbrojárskych firiem. Odsúdil pritom „surovosť, zúrivosť a krutosť“ ruských vojakov počas invázie a vyzdvihol hrdinstvo ukrajinského ľudu pri obrane vlasti. Zároveň dodal: „Nevieme, čo všetko sa deje v pozadí vojny, ktorá bola možno vyprovokovaná alebo jej nebolo zavčasu zabránené." 

Pápež o tretej svetovej vojne nehovoril prvýkrát. Už v začiatkoch svojho pontifikátu v roku 2014 upozorňoval na množiace sa vojenské spory vo svete, ktoré nazýval „pokusné“, s potenciálom prerásť do globálneho konfliktu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite