Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v utorok: Dajte pokoj Cyrilovi a Metodovi

.tomáš Zálešák .názory

Každý rok s blížiacim sa 5. júlom podstupujú niektoré tunajšie perom (vlastne: klávesnicou) vládnuce osoby náhlu metamorfózu z prostých novinárov, publicistov či blogerov na učencov. Menovite historikov, odborníkov na stredovek, na dejiny kresťanstva, na Veľkú Moravu, a – o tom to 5. júla vždy je – na Cyrila a Metoda.

Tomáš Zálešák

vždy znova si v návale osvetárskeho nadšenia a túžby bojovať proti tmárstvu kladú za povinnosť rozbúrať cyrilo-metodskú mytológiu a spojiť misiu dvoch svätcov z deviateho storočia s našim dneškom, so všelijakými jeho banalitami a sprostosťami, ktorým pripisujú taký význam, až z toho halucinujú a vidia súvislosti naprieč tisícročiami tam, kde žiadne nie sú.

Takže, aby sme si rozumeli: Cyril a Metod nemajú nič spoločné s Mečiarom, s Ficom, s Kaliňákom, s Kotlebom, s Harabinom ani s Čarnogurského Valdajským klubovými párty. Cyril a Metod sa nedožadovali ani nezariadili, aby bol v Slovenskej republike 5. júl štátnym sviatkom, ani netúžili pokoriť Sulíka, ktorý musí nakupovať rožky v iný deň. Cyril a Metod nezakladali vojnový Slovenský štát. Nespôsobili ani, že sa Putin stal prezidentom Ruska, ani ho nenabádali, aby zaútočil na Ukrajinu. A tak ďalej. 

„Projekt, na ktorý sa Cyril a Metod podujali, svedčí o ich vzdelanosti, mimoriadnej energii a osobnej odvahe.“

A ešte niečo: Cyril a Metod nespôsobili schizmu medzi kresťanským západom a východom, ani nič také nepresadzovali, ani o to nemali záujem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite