Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Zálešák: Solidarita a nádej v ťažkých časoch

.tomáš Zálešák .názory

Ekonomické otrasy sa stali počas posledných dvoch dekád témou všedného dňa viac, než pripúšťal optimizmus deväťdesiatych rokov. A ako sa v takých situáciách dá očakávať, všade tam, kde boli predtým prítomné sklony k radikalizmu, extrémizmu a túžby po revolučnej zmene zavedeného poriadku, to všetko (rozmenené na drobné a dopĺňané) sa pod vplyvom kríz prejavuje ešte citeľnejšie.

Tomáš Zálešák

ťažkosti, ku ktorým dôjde v oblasti ekonómie majú svoje dôsledky v iných oblastiach, ktoré sa vymykajú uchopeniu prostredníctvom čisto ekonometrických grafov a stĺpcov. A to aj po tom, čo sa tie grafy a stĺpce prípadne vrátia do relatívneho „normálu“, a na ich bezprostredné finančné a ekonomické príčiny sa začne zabúdať. Ani posledné, najaktuálnejšie krízové príznaky by nám nemali zastrieť to, že sme sa dodnes celkom nezbavili ani následkov veľkej finančnej krízy rokov 2007 – 2008; o doposiaľ prebiehajúcej kríze v súvislosti s pandémiou ani nehovoriac. Morálne, politické a ďalšie „mimo-ekonomické“ následky sú všade okolo nás, ba aj v nás: v našom verejnom aj súkromnom správaní, v našich duševných a nervových stavoch, len tú súvislosť si nie vždy uvedomujeme. A možno si ju nie vždy chceme uvedomiť...

„Nedôvera k zavedenému poriadku ľahko skĺzne do zúfalstva a zúfalstvo do extrémizmu.“

Vo chvíľach keď sa všelijaké „indexy“ svetovej ekonomiky opäť prepadávajú, je treba pripomenúť si pár skutočností. 

V tejto chvíli a na tomto mieste mi nejde o analýzu príčin ani o usvedčovanie vinníkov z dnešného (o tom sa, koniec-koncov hovorí do sýtosti, hoci nie vždy vecne). Ide mi o naliehavé varovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite