Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Koľko sviec stačí?

.štefan Chrappa .názory .cirkev pod lupou

V kolotoči vojen a neprávostí sa zdá, že nové zlo prehluší staré zlo, že ho spláchne do stoky dejín, že jedno zlo vygumuje všetky ostatné zlá. Lenže nie je to tak. Pamäť je živá. Dýcha ako pľúca. Hoci víťazi a diktátori prepisujú hranice a dejiny, pravda je vždy iba jedna.

Štefan Chrappa

počká si na svetlo, na lepšie časy a vyjde na povrch. Pravda má čas. To je jej veľká devíza a tiež zbraň.

Ak sa človek dá do služby pravdy a nesie ju, často za to platí veľkú cenu. Občas sa stane hrdinom či mučeníkom proti svojej vôli. Tak ako protagonistky knihy Jedna svieca stačí od mladej slovenskej publicistky Ivany Hečkovej. Autorka zmapovala osudy statočných žien, mníšok uršulínok, ktoré určite do rádu, ktorý sa venuje hlavne vzdelávaniu mládeže a charite, nevstupovali preto, aby následné dlhé desaťročia kydali hnoj a boli terčami ponižovania a výsmechu. 

Päťdesiate roky v Československu priniesli prenasledovanie cirkvi, veriacich, zrušenie mužských, ženských kláštorov i gréckokatolíckej cirkvi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite