Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko je hlavolam. A čo sme my?

.tomáš Zálešák .názory

„Rusko nie je nikdy tak silné, ako sa zdá, Rusko nie je nikdy tak slabé, ako vyzerá“. Výrok pripisovaný v dvadsiatom storočí rôznym osobám vystihuje problém, ktorý dnes máme znova a v novej verzii pred sebou. A tak ako vždy odvtedy, čo Rusko začalo v modernej dobe hrať svoju veľmocenskú rolu na európskej šachovnici, aj dnes je to mučivý hlavolam.

Tomáš Zálešák

churchill v roku 1939 charakterizoval Rusko ako nepredvídateľnú veľmoc neľahko preložiteľným slovným spojením: „a riddle wrapped in a mystery inside an enigma”. Skrátka, Rusko je ako matrioška, ktorá s každým odkrytím ďalšej figúrky vo svojom vnútri odhalí ďalšiu nezodpovedanú otázku. 

Rusko svoju vojnu proti Ukrajine konvenčnými prostriedkami nevyhráva. Povedzme, že neprevládne politika tých demokratických predstaviteľov, ktorí špekulujú o nejakej „mrkve“ pre Rusko v podobe nejakého nového pochybného kompromisu týkajúceho sa území sporných regiónov. Ale napr. oblasť Donbasu zostane oblasťou obývanou početnou rusky hovoriacou menšinou aj v prípade, že dôjde k obnoveniu územnej celistvosti Ukrajinského štátu v jeho pôvodných hraniciach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite