Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odpojiť sa od Ruska? Áno, posunie nás to dopredu

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Otázka, či má Západ prestať kupovať od Rusov ropu a plyn, je úplne jednoduchá a zároveň nesmierne zložitá. Ľahká časť otázky sa skrýva v slove či. Odpoveď je, samozrejme, kladná. Ťažká časť otázky sa skrýva v slove ako?

Štefan Hríb

pre čitateľov, ktorí hádam majú nejaké pochybnosti o tom, či je správne odpojiť sa od ruskej ropy a plynu, uveďme pre poriadok niekoľko základných argumentov. Putin vedie ničím nevyprovokovanú a šokujúco brutálnu vojnu proti Ukrajine, pričom Rusko mnoho ďalších krajín (vrátane našej) vyhlásilo za svojich nepriateľov. Putinovo Rusko sa pritom vyhráža použitím jadrových zbraní, čím sa stalo ťažko predvídateľnou a mimoriadne nebezpečnou celosvetovou hrozbou. Jediným spôsobom odvrátenia tejto hrozby je porážka súčasného Ruska, pričom porazené Rusko musí byť buď celkom zbavené jadrového arzenálu, alebo aspoň musia existovať rozumne spoľahlivé záruky nepoužitia týchto zbraní.

Lenže Rusko nemôže byť vojensky porazené na svojom vlastnom území – dôvodom sú práve tie jadrové zbrane (pretože obsadzovanie Ruska by veľmi zvýšilo pravdepodobnosť ich použitia). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite