Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedôstojný verejný prejav nie je len otázka vkusu

.tomáš Zálešák .názory

Hneď na úvod upozorňujem, že mi pôjde viac o vonkajšiu formu než o obsah vystupovania našich politických elít. Forma jednako ovplyvňuje celkový účinok na toho, komu je obsah adresovaný (pravda, za predpokladu, že prejav má nejaký obsah). V politike je to zvlášť viditeľné. Ak toto pokladáte za hlúpy formalizmus, ďalej čítať nemusíte.

Tomáš Zálešák

navyše, to, čo ma tu a teraz zaujíma, nie sú prejavy všelijakých Ficov, Blahov, Kotlebov a podobných známych firiem vyskytujúcich sa v dnešnej opozícii. Poznáme ich celkovú, dlhodobo preukazovanú „úroveň“. Zaujímajú ma tí z opačnej strany chodby, o ktorých sa predpokladá, ba vyhlasuje, že reprezentujú vyššiu politickú kultúru.

Ukrajinský prezident zožal svojim prejavom v NR SR zaslúžený aplauz a prítomným poslancom treba za to poďakovať. Ale to spracovanie videozáznamu a nevydarený preklad si Zelenský nezaslúžil. Celá konzistencia a energia jeho prejavu sa kamsi vytratila. Výsledný dojem diváka, ktorý nebol prítomný v rokovacej sále, musel byť prinajlepšom rozpačitý. Akoby vôbec nešlo o mimoriadnu udalosť. 

Akoby až na niekoľko zvláštnych detailov a okamihov išlo o bežnú schôdzu s typickou bezútešnou scenériou. (Mimochodom, zamyslel sa už niekto nad tým, prečo na obrazovkách tak často vyzerajú schôdze NR SR ako hlúčiky osôb chaoticky rozsadených či chodiacich medzi množstvom prázdnych stoličiek, civejúcich do svojich papierov a notebookov, či splietajúcich nesúvislé monológy adresované kamsi do prázdna?) Úvodný príhovor predsedu Kollára taktiež zodpovedal obvyklým komunikačným štandardom bežných schôdzí, aj jeho vlastným štandardom; rozbor všetkých tých obvyklých klišé a občasných breptov nestojí za námahu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite