Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Vladivostoku až do Berlína na Studebakeri

.juraj Petrovič .názory .názory

Okolo víťazstva nad hitlerovským Nemeckom sa v krajinách bývalého východného bloku a v samotnom Rusku šírilo toľko lží a poloprávd, že je niekedy veľmi ťažké odlíšiť mýty od faktov.

Juraj Petrovič

aj na druhej strane sa niekedy preháňajú vyjadrenia v zmysle, že bez západnej pomoci by Sovietsky zväz skolaboval. Ako to teda bolo? 

Zásadný pre pomoc, a to najmä americkú pomoc Sovietom počas druhej svetovej vojny, bol americký zákon o pôžičke a prenájme (Lend lease). Schválil ho Kongres pod oficiálnym názvom An Act to Promote the Defense of the United States a podpísal ho prezident F. D. Roosevelt 11. marca 1941. Bol to výsledok dlhodobej snahy Roosevelta nájsť spôsob, ako pomôcť Veľkej Británii, jej spojencom a neskôr aj ZSSR v boji s hitlerovským Nemeckom. Pomoc bola totiž dovtedy zásadne obmedzená tromi zákonmi o neutralite, schválenými v USA v rokoch 1935 – 1937, ktoré Spojeným štátom zakazovali predávať, dodávať a prepravovať zbrane a iný vojenský materiál štátom, ktoré boli vo vojne.

prelomenie izolacionizmu v USA

Keď sa v roku 1939 vyostrila medzinárodná situácia, najmä s ohľadom na agresívnu politiku Talianska, Nemecka a Japonska, Roosevelt presadil v Kongrese dodatok týchto zákonov umožňujúci bojujúcim štátom nakupovať vojenský materiál pod podmienkou okamžitej platby zaň.

Toto opatrenie pomáhalo zo začiatku Veľkej Británii, ktorá však v roku 1941 už takmer vyčerpala nielen svoje finančné rezervy, ale aj svoje zlato a podiely v zámorských korporáciách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite