Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Keď oslobodzuje Rusko

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Sovietsky zväz bol štátom založeným na lži, produkujúcim lož, kŕmiaci svoje obyvateľstvo lžou a vyvážajúci lož. My sme boli jedným z odberateľov. Dnešné putinovské Rusko je dôstojným nástupcom Sovietskeho zväzu. Čím sme my?

Štefan Hríb

éra Sovietskeho zväzu sa začala Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou, ktorá nebola ani veľká (v podstate išlo o jednu z mnohých lokálnych potýčok s občasnou streľbou, aj keď s obrovskými dôsledkami), ani októbrová (aspoň nie podľa nášho kalendára, veď sme ju aj oslavovali 7. novembra), ani socialistická (išlo o boľševický prevrat, pričom boľševici – čo znamená „tí, ktorí sú vo väčšine” – tvorili v ruskej sociálnodemokratickej robotníckej strane menšinu), ani revolúcia (pokiaľ teda rozlišujeme medzi revolúciou a pučom). 

Tento puč bol financovaný nemeckou vládou a je-ho ideologickým základom bolo hlboké nepochopenie sveta dvoma Nemcami, z ktorých jeden sa volal Marx a druhý je bezvýznamný. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite