Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v pondelok: Putin v Paríži prehral

.juraj Petrovič .názory

Emmanuel Macron bude ďalších päť rokov francúzskym prezidentom. Pre Európu, vrátane Ukrajiny, je to dobrá správa. A to hneď z viacerých dôvodov.

Juraj Petrovič

macronovi rozhodne pomohlo to, proti komu v druhom kole stál. Marine Le Pen je napriek zmierlivému náteru na fasáde vernou dcérou svojho otca. Tak ako väčšina extrémistov v Európe, zmiernila rétoriku a snaží sa robiť svoju politiku menej agresívnym spôsobom. To ale nič nemení na základoch tejto politiky, ktorá je xenofóbna, latentne fašistická a ktorá sa navyše bezostyšne nechala financovať Putinovým Ruskom.

Francúzsko je krajina, kde snaha robiť akékoľvek reformy vedie k demonštráciám a štrajkom. Nevyhol sa im počas posledných piatich rokov ani Emmanuel Macron. Naopak, žlté vesty predstavovali vážny problém, ktorý sa ale podarilo zatiaľ vyriešiť. Bude zaujímavé sledovať, či sa Macron aj naďalej bude snažiť aspoň o čiastočné reformy, najmä v súčasnej neľahkej ekonomickej situácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite