Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Národné vášne sú tu, a radšej s tým rátajte

.tomáš Zálešák .názory

Putin rátal s rýchlym víťazstvom and Ukrajinou. Prerátal sa. Zdá sa tiež, že rátal so slabosťou a nejednotou západných demokracií. Ak to bol konzistentný plán, ani ten mu doposiaľ celkom uspokojivo nevychádza.

Tomáš Zálešák

hoci nikto nedokáže s istotou predpovedať konečné výsledky, do ktorých vyústi súčasná krízová situácia, je zrejmé, že tu došlo k istej „chybe vo výpočtoch“ na strane Kremľa. Čítame však situáciu správne my – na Slovensku, v NATO, v EÚ, v oblastiach západne od ukrajinských a ruských hraníc? Nie som si tým celkom istý.

Hrdinský odpor Ukrajiny môže byť prekvapením súčasne pre Rusko aj pre demokratický Západ a nás, hoci z trochu odlišných dôvodov. Všetci sme totiž – hoci z odlišných dôvodov – podcenili emocionálnu, mobilizujúcu silu ukrajinskej národnej hrdosti. Podcenili ju jej nepriatelia aj jej priatelia. Priznajme si, koľkí sme hneď na začiatku práve prebiehajúceho zápasu odpočítali Ukrajine bezmála desať?

Iste, sympatizovali sme s Ukrajincami ako s obeťami nespravodlivej agresie. Tí, ktorí ešte celkom nestratili historickú pamäť, alebo im ideologická bigotnosť ešte celkom nezatemnila úsudok, akiste nesympatizujú s ďalšou ruskou „bratskou pomocou“ ďalšiemu národu, ktorý o ňu nestojí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite