Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Neľudské ľudstvo?

.juraj Petrovič .názory .názory

Keď vidíme, čoho sú schopní ruskí vojaci na Ukrajine, nutne sa vynára otázka, kde sa to v tých ľuďoch berie? Pohľad do minulosti nám však ukazuje, že hromadné vraždenie, genocídy a vojnové zločiny sú oveľa častejšie, než sme si ochotní priznať.

Juraj Petrovič

už keď Mongoli v roku 1258 po 13 dňoch dobyli Bagdad, neštítili sa vraždiť jeho obyvateľov bez ohľadu na to, či išlo o vojakov, ženy alebo deti. Udalosť, označovaná ako koniec islamského zlatého veku, stála životy najmenej 200-tisíc z približne milióna obyvateľov v tej dobe zrejme najväčšieho mesta na svete.

Odvtedy sa vo väčšine vojen vojská dopúšťali násilností voči nevojakom. Vyšším stupňom tohto násilia sa stala genocída – cielené zabíjanie ľudí za účelom úplného alebo aspoň čiastočného zničenia niektorej skupiny, či už náboženskej, etnickej alebo ekonomickej. Väčšinou išlo o etnické čistky: napríklad arménska genocída v Osmanskej ríši a neskôr v Turecku v rokoch 1915 až 1922, v ktorej bolo zavraždených takmer 90 percent arménskych obyvateľov Osmanskej ríše.

Etnické čistky prevládali pri genocídach a iných podobných zločinoch, akými boli napríklad pogromy Židov v rôznych krajinách sveta od Ruska až po Španielsko, alebo japonské vraždenie Číňanov pred a počas druhej svetovej vojny do momentu, keď sa na scéne objavila a plne sa prejavila komunistická ideológia.

masový vrah Mao

Tá sa podpísala zrejme pod najväčší počet obetí masového teroru v dejinách ľudstva. Medzi komunistickými vrahmi suverénne vedú čínski komunisti. Tí hromadne a cielene zabíjali alebo nechávali umierať vlastných občanov vo viacerých vlnách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite