Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Čomu veríme?

.štefan Hríb .názory .editoriál

Protichodné reakcie na ruské vraždenie na Ukrajine, ale aj na slovenské darovanie systému S-300 krvácajúcemu Kyjevu znovuotvorilo otázku pravdy. Existuje univerzálna pravda, alebo sme v zajatí vlastných predsudkov a vier?

Štefan Hríb

ideológ Putinovho režimu Dugin hovorí o pravde zhruba toto: Existuje špeciálna ruská pravda, a existuje špeciálna západná pravda – a obom sa nám tá druhá pravda zdá oprávnene ako čistá lož. Takéto chápanie pravdy je síce jej diabolským popretím, no súčasne je esenciou ruského postupu na Ukrajine, v Gruzínsku a všade inde. 

Ak sa nám zdá jasné, že Rusko je agresor, ktorý na Ukrajine pácha zločiny, väčšina Rusov nám hovorí, že sa nám to tak zdá iba preto, že vychádzame z iného presvedčenia, z inej viery, než oni. A majú pravdu. Podľa ich presvedčenia je obnova ruského impéria taký dôležitý a vnútorne správny cieľ, že ospravedlňuje aj to, čo sa nám zdá zverské, podľa nášho presvedčenia je samotná obnova ruského impéria zlo, ktoré preto nemá kapacitu ospravedlniť vôbec nič.

Ešte kým sa dostaneme k pointe, je dôležité si uvedomiť, že tento spor vedieme aj tu na Slovensku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite