Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo všetko je dnes v stávke?

.tomáš Zálešák .názory .názory

Studená vojna je opäť heslo dňa. Heslá však spravidla nedávajú odpoveď na množstvo praktických problémov, ktoré musíme improvizovane riešiť. Nerozhodnosť našich reakcií môže byť sčasti aj dôsledkom toho, že ani tú minulú studenú vojnu sme vo vedomí ešte nespracovali.

Tomáš Zálešák

našej reflexii chýba dostatočná pojmová jasnosť aj pod vplyvom rôznych ideológií. No aj keď nedostaneme dokonalý a všetkými prijímaný výklad, musíme si dnes nanovo klásť isté otázky.

aký mier? Za každú cenu?

Čo boli skutočné zdroje nášho strachu? V čom spočívala naša nespokojnosť s daným stavom? Kto bol priateľ, kto nepriateľ, kto agresor a kto obranca? Aké ciele, princípy či hodnoty sú hodné toho, aby sa za ne bojovalo či aby sa kvôli nim riskovala svetová termonukleárna katastrofa? Išlo o slobodu? Rovnosť? Ekonomickú istotu a materiálnu životnú úroveň? Národné sebaurčenie? Mier? „Mier“ s akými prívlastkami? Žeby mier „za každú cenu“? Sú globálna tyrania a otroctvo prijateľnou cenou za vylúčenie rizika termonukleárnej vojny? A vyhneme sa jej vôbec týmto spôsobom?

Podobné otázky platili vo svojich zvláštnych verziách na oboch stranách železnej opony aj v rozsiahlych oblastiach tretieho sveta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite