Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Začala sa studená vojna - ako sa skončí?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Západná Európa oslavuje koniec druhej svetovej vojny 8. mája, Rusi ho osla-vujú 9. mája, Američania 2. septembra. Takže kedy sa vlastne tá vojna skončila? Neskončila. Teda nie v roku 1945. Pokračovala ako studená vojna ďalších štyridsaťpäť rokov.

Štefan Hríb

jedna z dvoch krajín, ktoré začali druhú svetovú vojnu spoločným útokom na Poľsko, bola síce v máji 1945 porazená, tá druhá však vyšla z vojny víťazne. Rusi nakoniec získali nielen celé Poľsko, ktoré si pôvodne chceli s Nemcami rozdeliť, ale aj časť Nemecka, časť Fínska, Československo, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a čiastočne Juhosláviu. Vo východnej časti Európy Rusi dokonale naplnili svoje aj nemecké ciele.

Obsadenie Československa ruskými vojskami sme ako vazalská krajina takmer polstoročie nazývali oslobodením, nekultúrny falický symbol nad Bratislavou je vraj dodnes našou národnou kultúrnou pamiatkou a počas studenej vojny sme opäť – tak ako aj počas druhej svetovej vojny – stáli na strane zloduchov. Ku cti nám môže slúžiť, že sme sa raz pokúsili trochu vybočiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite