Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Juraja Petroviča: Komik prezidentom, prezident (tragi)komikom

.juraj Petrovič .názory ..týždeň

V čase písania tohto textu sú to presne štyri týždne od začiatku agresie Ruska proti Ukrajine. Tie štyri týždne boli plné úplne rôznych vecí. Od strašných až po úžasné.

Juraj Petrovič

štyri týždne vojny

Strašné je utrpenie Ukrajincov, ktorým frustrovaní agresori rozstrieľavajú nad hlavami domy, školy, nemocnice, či nákupné centrá. Neskutočne smutný je útek pred vojnou a smrťou, ku ktorému sú donútené milióny Ukrajincov. Na druhej strane je úžasné sledovať, ako sa tisíce ľudí okamžite zapojili do pomoci utečencom pred vojnou. 

Od pomoci priamo na hranici až po organizovanie zbierok a ich následnú distribúciu sa počas niekoľkých dní rozbehol mechanizmus, ktorý by si ešte pár dní pred začiatkom vojny nedokázal nikto predstaviť. Vlna solidarity a snahy pomáhať ani po štyroch týždňoch vyčerpávajúcej práce neslabne a to je v spoločnosti, ktorú stále ešte bombarduje len veľmi slabo brzdená ruská propaganda a populizmus domácich politických extrémistov, skvelá správa. 

babrák Putin

Putinovské Rusko prepadlo Ukrajinu s cieľom dosadiť tam bábkovú vládu. Podľa rôznych informácií mala táto vojna trvať od štyroch dní do dvoch týždňov Namiesto plánovaného prevratu a podrobenia si Ukrajiny sa Putinovi podarilo hneď niekoľko úplne zásadných vecí. Európska únia ukázala jednotu a akcieschopnosť, ktorá by ešte pred mesiacom znela ako čisté sci-fi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite