Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie, Ukrajinou to nekončí

.tomáš Zálešák .názory

Určite nechcem nikomu kaziť náladu. Je však v našom vlastnom záujme, aby jasot nad tým, že Rusko si na Ukrajine poriadne naberá do topánok, nezastrel ďalšie výzvy, ktorým budeme v nadchádzajúcej konfrontácii novej studenej vojny dlhodobo čeliť.

Tomáš Zálešák

a to bez ohľadu na to, do akých konkrétnych politických výsledkov súčasná vojna na Ukrajine vyústi. Tie výsledky ešte nepoznáme, hoci vieme, že pre Rusko to bude vyššia cena a menší súhrnný zisk, než s akými pôvodne jeho vedenie rátalo. Tým však celá záležitosť nie je vybavená. Naša súčasná situácia nie je obdobou situácie v roku 1989. Nezabúdajme, že aj takým prípadným ukončením vojny na Ukrajine, ktoré bude vyhovovať aj samotným Ukrajincom aj členským štátom NATO (a tento súlad nie je tak samozrejmý, aby sme ho smeli vopred s istotou predpokladať), máme pred sebou ako doposiaľ slobodná spoločnosť poriadny balík problémov.

Nasledujúce poznámky týkajúce sa dlhodobejších perspektív sú nevyhnutne zjednodušené. Ich podrobné rozvedenie a výklad bude vyžadovať oveľa rozsiahlejší priestor. Každopádne verím, že na to ešte budú príležitosti.

Po prvé, Rusko ešte nie je mimo hry, aj keď sa na Ukrajine a vo vzťahu k svetu v týchto chvíľach zabára do stále hlbšieho bahna. Sú tu ďalšie problémové okruhy, svetové oblasti a ďalší relevantní hráči, ktorí môžu v novom (dúfajme, že studenom) konflikte miešať karty. (Na tomto mieste sa nebudem podrobne zaoberať faktom, že ani koronakríza ešte neskončila.)

V prvom rade je tu Čína, ktorá nikdy neprestala byť komunistickou, napriek všetkým modernizačným adaptáciám. Medzi Ruskom a Čínou existuje viacero potenciálnych zdrojov napätí, o ktorých sa v posledných časoch príliš nehovorilo; predovšetkým o nich nehovorili ich vedúci predstavitelia. Avšak Rusko aj Čína majú aj spoločný záujem na zmene globálneho rozloženia síl, a ten v poslednom čase zreteľne prevažoval, hoci predstavy Moskvy a Pekingu o tom, ako by mal výsledný stav vyzerať, sa nepochybne líšia a budú líšiť.

„Ak by na zvestiach o kríze a úpadku západného modelu nebol kus pravdy, jeho vonkajší aj vnútorní nepriatelia by mali podstatne ťažšiu prácu.“

To, že Čína dnes pod vplyvom vývoja na rusko-ukrajinskom fronte dáva najavo istý opatrný odstup od Ruskej zahraničnej politiky, neznamená, že základná zhoda záujmov na zmene status quo zmizla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite