Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zatvorte konečne tie kohútiky!

.juraj Petrovič .názory

USA aj Veľká Británia rozhodli, že od Ruska nebudú nakupovať ropu a najmä zemný plyn. Európska únia a najmä Nemecko stále váhajú s týmto zásadným krokom v ekonomickej vojne s Ruskom.

Juraj Petrovič

nie je to ľahké rozhodnutie. Nemôžeme sa tváriť, že pre Nemecko, ktoré je z európskych krajín najviac závislé na ruskom plyne, by to nebolo ekonomicky veľmi zaťažujúce. Ak by sa aj podarilo nemeckú spotrebu nahradiť dodávkami skvapalneného plynu, nemecká ekonomika by utrpela veľké straty. Spolu s ňou zrejme aj ostatné s Nemeckom tesne prepojené európske ekonomiky, vrátane tej slovenskej.

O politických stratách ani nehovoriac. Situácia je pre vládnucu SPD o to nepríjemnejšia, že Nemecko sa v energetickej politike správalo aj v minulosti skôr ako pobláznený pubertiak, než ako zodpovedný dospelý. 

„Ak má byť cenou za porážku Ruska diskomfort je to stále neporovnateľné s tým, čoho sa môžeme dočkať, ak Putinove hordy nezastavíme.“

Tolerovanie odchodu bývalého kancelára za SPD Gerharda Schrödera z Kanzleramtu prakticky priamo (17 dní po skončení  funkcie) do dozornej rady Rosneftu a do funkcie predsedu rady spoločníkov Gazpromu by bolo aj na Slovensku hodné riadneho škandálu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite