Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slabá demokracia?

.martin Mojžiš .názory .téma

V počítačovej hre Civilizácia si hráč môže vybrať rôzne typy politického zriadenia, medzi inými aj slobodu a autokraciu. Sloboda má svoje výhody, ale v prípade vojny je výhodnejšia autokracia. A ako je to v skutočnom svete? O tom sa niečo dozvedáme práve teraz.

Martin Mojžiš

vo štvrtok 24. februára sme zistili, ako jednoducho môže poslať jeden človek stotisícovú armádu obsadiť inú krajinu. Autokrat mesiace zhromažďuje vojská na hraniciach, na všeobecné znepokojenie a nesúhlas sveta reaguje démonickým úškrnom (v skutočnosti len predstavou démonického úškrnu, pretože botulotoxínom napichaný ksicht by sa pri skutočnom úškrne mohol roztrhnúť), potom v jednej chvíli vydá rozkaz, a je to.

V ten istý deň sme sa dozvedeli, ako na neospravedlniteľnú agresiu diktátora reagujú slobodné štáty. Švajčiarska vláda rozhodla, že jej krajina – bašta demokracie – nezmrazí účty Rusom, na ktorých Európska únia uvalila sankcie. A premiér Nemecka – hospodársky najsilnejšej krajiny EÚ – vyhlásil, že na samite v Bruseli nepodporí vyradenie Ruska z platobného systému SWIFT. Teda nie v rámci bezprostredných sankcií po vpáde na Ukrajinu, malo sa to prípadne nechať na neskôr.

Dňa 24. februára všetko nasvedčovalo tomu, že minimálne v aspekte vojenskej efektívnosti rôznych spoločenských zriadení počítačové hry celkom verne vystihujú náš svet. Ale potom prišiel 25. február a po ňom 26. február.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite