Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Martina Mojžiša: Pozor na slová

.martin Mojžiš .názory ..týždeň

Ak slovenský neonacista obhajuje ruský klon Adolfa Hitlera, ktorý tvrdí, že jeho cieľom je denacifikácia Ukrajiny, slová prestávajú byť slovami a stávajú sa iba zvukmi. Ale aj tie zvuky sú dôležité a treba ich počúvať. Rovnako ako hlúposti či lži.

Martin Mojžiš

uhrík

Je dôležité počúvať, čo ľudia hovoria v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine, pretože slová sú dôležité. Vezmime si napríklad slová, ktoré v europarlamente vypustil z úst Uhrík: „To, čo sa deje na Ukrajine, je hrozné a musí to skončiť. Musí to skončiť. Ale takisto je hrozné pokrytectvo niektorých z vás, kolegovia, ktorí prehliadajú vojny len preto, že ich nevedú Američania.” Posledná veta je buď nezmysel, alebo hovorí opak toho, čo zrejme chcel Uhrík povedať. Možno to bolo iba prerieknutie, ale u neho na tom nezáleží. Hlavným zmyslom Uhríkových slov je zbavovať slová zmyslu. Ak slovenský neonacista obhajuje ruský klon Adolfa Hitlera, ktorý tvrdí, že jeho cieľom je denacifikácia Ukrajiny, slová prestávajú byť slovami a stávajú sa iba zvukmi. Ale aj tie zvuky sú dôležité a treba ich počúvať.

„Kým Uhrík bľaboce a Sulík rozpráva hlúposti, Čarnogurský s chladným pokojom pokrového hráča hovorí kolosálne lži uhladeným právnickým jazykom.“

sulík

Richard Sulík nie je ruský papagáj z čeľade uhríkovité, jeho vety vyjadrujú jeho vlastné myšlienky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite