Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Odomykáme) Štefan Hríb: Svedomie sveta

.štefan Hríb .názory .editoriál

Ešte pred pár dňami sa zdalo, že svet ustrnie v strachu a ustúpi zlu. Ale ruský fašistický režim – a jeho vyhrážanie sa jadrovými zbraňami – svoj cieľ nedosiahol. Slobodný svet sa nepoklonil diktátorovi, ale svedomiu.

Štefan Hríb

svet sa zmenil. Ale inak, než chcel Putin. A úplne inak, než si želali nepriatelia slobodných spoločností. A nerozhodli o tom ani peniaze, ani prírodné zdroje, ani zbrojárske firmy. Rozhodlo o tom svedomie.

Keď Putin začal s novou agresiou proti Ukrajine, Západ bol na pochybách. Zvažoval mieru sankcií, nechcel Ukrajine posielať zbrane, neodpojil Rusko od SWIFT-u a nesiahol ani na Putinovo bohatstvo. Mysleli sme na seba. Ale potom sa prihlásil Volodymyr Zelenskyj. Ako chodiaci terč ruskej agresie, v zelenom tričku, unavený a nevyspatý, povedal európskym premiérom a potom aj poslancom, že možno ho vidia naposledy, ale on zlu neustúpi. 

Tí premiéri a poslanci zažili dotyk možnej smrti v teple svojich rokovacích miestností, v skvelých oblekoch, obklopení bezpečím. A presne vtedy sa to stalo – z neistých politikov sa stali lídri, z Nemecka sa stala rozhodná krajina, a z EÚ spoločenstvo odvahy a solidarity. Lebo bolo prebudené svedomie nášho sveta.

Dnes je slobodný svet, ktorý by mnohí radi videli ako dekadentný, konzumný a morálne mľandravý, zjednotený v podpore Ukrajiny a v odpore k Putinovmu režimu  ako nikdy predtým. Až tak, že ešte aj Orbán musí mlčať. Európsky strach vystriedala solidarita a ochota pomôcť aj za cenu vlastných strát. Je dokonca možné, že až teraz sa rodí skutočná Európska únia, na ktorú budú milióny ľudí hrdí. Lebo len v spoločnom zápase, trápení a obetiach sa rodí ich skutočná lojalita.

Volodymyr Zelenskyj urobil niečo ako zázrak – zoči-voči hrozbe smrti z nás vydoloval to najcennejšie, čo v sebe nosíme. Ukrajina nás teraz prosí o prijatie do EÚ, ale v skutočnosti by sme mali prosiť my ju, aby prišla medzi nás. Lebo ona z nás urobila lepšie spoločenstvo.

Po Václavovi Havlovi, Desmondovi Tutu, Dalajlámovi, Františkovi, Borisovi Nemcovovi či Anne Politkovskej je to dnes ukrajinský prezident, kto sa stal dôkazom, že o podobe slobodného sveta nerozhoduje biznis, ropa ani zbrane, ale nakoniec vždy svedomie. A že keď sa prebudí, je silnejšie ako smrť.

Pán Zelenskyj, sláva našej Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite