Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Odomykáme) Štefan Hríb: Prezident Zelenskyj a my

.štefan Hríb .názory

Ruská agresia urobila z Volodymyra Zelenského jedného z najodvážnejších lídrov slobody. Úcta a solidarita slobodného sveta mu za jeho civilizovaný vzdor patrí plným právom. A čo robí ruská agresia s nami?

Štefan Hríb

stáť skoro ráno ako hľadaný terč číslo jeden vonku, pred kyjevským kostolom, pozrieť sa do kamery a povedať: „Dobré ránko, Ukrajinci!“ je prejav lídra, ktorý myslí na svojich občanov viac než na seba. Trochu sme si od toho odvykli.

Zareagovať pri obkľučovaní Kyjeva na ponuku bezpečia v západnom exile vetou: „Nepotrebujem výlet, ale muníciu!“ je odvážne, ale najmä vlastenecké. Aj na to sme už trochu zabúdali.

Volodymyr Zelenskyj potvrdzuje každým dňom, že sloboda vie byť príťažlivejšia a silnejšia než pokojný, no zbabelý život. Aj preto mu v utorok Európsky parlament tak dlho tlieskal – z úcty, ale najmä z vďaky za pripomenutie nášho vlastného zmyslu bytia. Je naozaj skvelé, ako na ruskú agresiu postupne reagujú kľúčoví európski aj americkí politici, svetové firmy, športové organizácie, kultúrne hviezdy aj inštitúcie, Praha, Bratislava, námestia západných veľkomiest, František aj šéf OSN. Tie reakcie niečo stoja, a ešte budú stáť. A to je preto dôkaz, že svedomie slobodného sveta je stále silné. Nie sme úpadková zbabelá civilizácia, ako by to chceli vidieť v Moskve. 

Je to nádejné, no tá ťažšia časť cesty je stále iba pred nami. 

Režim v Moskve si neváži ľudský život – život Rusa, Ukrajinca, Američana, Slováka, nikoho. Váži si silu a moc, hoci aj za cenu miliónov obetí. Slobodný svet si život naopak váži, a to je dnes, paradoxne, jeho obrovská nevýhoda. Putin môže strašiť jadrovými zbraňami, lebo vie dve veci – že my nechceme masovo zomierať a že on pokojne milióny svojich ľudí obetuje.

Na Putinove strašenie jadrovými zbraňami sa nemá odpovedať rovnako. Nie sme rovnaký Mordor. Ale potichu, každý sám, si už tú otázku položiť musíme – ak nás bude ruský fašistický režim vydierať strachom z jadrovej vojny, ustúpime a odovzdáme mu Ukrajinu – a potom Pobaltie, Gruzínsko či strednú Európu - do jeho otrockej ríše? 

Žiaľ, takto stojí hlavná otázka dneška. Volodymyr Zelenskyj čelí akútnej hrozbe násilnej smrti, no správa sa slobodne. Vyslúžil si za to standing ovation a naše správne odhodlanie pozvať Ukrajinu do EÚ. Ale našu skutočnú ochotu pomôcť ukrajinskému prezidentovi preverí až naše vlastné ohrozenie – a naša individuálna aj spoločná odpoveď naň.

Vyzerá to takmer na Sofiinu voľbu. Nikto so zdravou dušou nemôže obetovať milióny životov, a súčasne nikto so zdravou dušou nemôže pripustiť triumf neľudského sveta, ktorý tie milióny životov zničí.

Pán Zelenskyj sa rozhodol.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite