Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Zálešák: „Denacifikácia“?!?

.tomáš Zálešák .názory

Niektoré obvinenia sú evidentne obludné a absurdné, a predsa ich musíme brať vážne už vzhľadom na ich možné následky. Putin požaduje „denacifikáciu“ Ukrajiny, no zdá sa, že za touto formulkou sa skrýva túžba označiť za nacistov všetkých, ktorí neprijali ruský naratív a nepodstúpili ním naordinovanú stratu pamäti. Mimochodom, všimli ste si, ako mu u nás zakontroval Fico, keď sa vyjadril o spojeneckých vojakoch ako o „Wehrmachte“?

Tomáš Zálešák

označovanie protivníkov za kandidátov na denacifikáciu, rovnajúce sa rozsudku, ktorého oprávnenosť sa ďalej neskúma, v niečom vyvoláva spomienku na obvinenia, ktoré zaznievali v dobe stalinizmu na zinscenovaných procesoch. A podobne ako dnes, aj vtedy sa obvinenia z „fašizmu“ prelínali s antisemitskými frázami. Čím menej o tom vieme (aj o skutočnom nacizme), tým ľahšie zožerieme dnešnej Kremeľskej opričnine všetky jej propagandistické zlátaniny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite