Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán: Počet katolíkov stúpol o 16 miliónov

.michal Oláh .názory

Pokles katolíkov na Slovensku o viac ako 300 000 členov nie je znakom úpadku svetového katolicizmu. Vatikán zverejnil svoje najnovšie štatistické zistenia, ktoré hovoria o celkovom náraste príslušníkov najväčšej kresťanskej cirkvi. Zastúpenie biskupov a kňazov v cirkvi však klesá.

Michal Oláh

počet katolíkov celosvetovo vzrástol o šestnásť miliónov na dnešných 1,36 miliardy, uvádza na svojich webových stránkach piatková správa Vatican News. Ide o najaktuálnejšie údaje Vatikánu z roku 2020, kedy celkový počet príslušníkov tejto cirkvi stúpol približne o 1,2 percent, čo vzhľadom na celkový rast populácie znamená len relatívny nárast. Katolíci dnes podľa Svätej stolice tvoria 17,7 percent celkovej populácie, čo ich radí po sunnitských moslimoch približne s 1,41 miliardami členov (2015) na druhé najpočetnejšie náboženstvo sveta v rámci jedinej cirkvi s rovnakou vieroukou. 

Ani so všetkými náboženskými vetvami sa však islamu zatiaľ nedarí prečísliť celkový počet kresťanov všetkých denominácií počítajúcich až 2,3 miliardy veriacich.

„Treťou najpočetnejšou komunitou sú ateisti, ktorí v roku 2015 tvorili až 16 percent svetovej populácie. “

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch rástla katolícka cirkev najrýchlejšie v Ázii (o 1,8 percent), Afrike (o 2,1 percent) a najpomalšie v Európe (len o 0,3 percenta). Prekvapivo treťou najpočetnejšou komunitou sú ateisti, ktorí v roku 2015 tvorili až 16 percent svetovej populácie. Takmer polovica (48 percent) svetových katolíkov žije v Amerike, z ktorých je väčšina (28 percent) sústredená v Južnej Amerike. Pokiaľ počet katolíkov sa viacmenej nemení, úplne iný trend vidno v počte zasvätených mužov a žien. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite