Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrozí druhá mníchovská zrada?

.marína Gálisová .názory

Poznáte to, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa? V športe to platí (občas), v geopolitike nikdy. Tam sa body za snahu nedávajú a druhé miesto nie je pekné umiestnenie, ale nebezpečná prehra.

Marína Gálisová

putin ohrozuje Ukrajinu a nielen to, ohrozuje celé usporiadanie slobodného sveta, ktoré vzniklo po konci studenej vojny. Rozumným je jasné, že ohrozuje aj nás a naše ďalšie fungovanie v demokracii, slobode a relatívnej prosperite. Argumenty, že demokracia je nedokonalá, sloboda neúplná a prosperita ozaj relatívna, tu nehrajú rolu – stačí sa len pozrieť na východ od nás, a je úplne jasné, že my sme na tom ešte parádne vo všetkých týchto kategóriách. Ani najväčší putinofil sa do dnešného Ruska sťahovať nemieni, lebo dobre vie, že z propagandy sa nenaje.

Putin vie, že jeho klesajúca popularita medzi občanmi, ktorí sa z propagandy nenajedia, sa dá trochu navýšiť, vždy keď hrozí a rinčí zbraňami a vydiera. Možno nedosiahne to, že skutočne zaberie územie Ukrajiny, ale chce vyzerať ako silný kápo, a tak núti Západ k ústupkom, v rámci ktorých žiada, aby bola pod kuratelu Ruska vrátená stredná a východná Európa.

Ak mu na tieto brutálne požiadavky Západ pristúpi, bude tu druhá mníchovská zrada, tentoraz ešte rozsiahlejšia a hanebnejšia, a dôsledky budú ešte tragickejšie.Západ zatiaľ hovorí, že na Putinove požiadavky pristúpiť nechce: že stredná a východná Európa nebude naservírovaná Rusku ako obeť na uzmierenie jeho hnevu a tiež že Ukrajina dostane od Západu potrebnú podporu, aby sa Rusku ubránila. Toto znie dobre, ale nie dostatočne dobre.

Ten postoj totiž rozrieďujú dva faktory. Jedným je postoj Nemecka, ale sčasti aj Francúzska a kde-tu iných ostrovčekov proruského uvažovania v EÚ. Ten postoj hovorí, raz hlasno a jasne, raz tichšie, že stredná a východná Európa za nejaké naťahovanie s Ruskom nestojí, že tento aj tak problémový región by si ruský medveď mohol pokojne zožrať, ak za to poskytne obchodné vzťahy s „lepšími“ krajinami EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite