Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaká nás ďalšia humanitárna kríza? Pápež výzva k modlitbe za mier pre hrozbu ruskej invázie

.michal Oláh .názory

V súvislosti s rastúcim napätím vo východnej Európe z hrozby ruskej invázie na Ukrajinu vyzval pápež František k medzinárodnej modlitbe za mier v stredu 26. januára 2022. Okrem možného vojnového konfliktu v 43 miliónovej Ukrajine musí Európska únia počítať s utečeneckou vlnou, aká by pravdepodobne nemala na našom kontinente od 2. svetovej vojny obdobu.

Michal Oláh

len samotná humanitárna kríza štátu s druhou najväčšou rozlohou v Európe hneď po Rusku by vyvolala tlak na Európsku úniu oproti ktorému je súčasné dianie na poľsko-bieloruskej hranici selankou. V čase novodobej studenej vojny medzi Ruskou federáciou a Západom môžeme pokojne počítať aj s takouto alternatívou „vojnového konfliktu“. 

Samotný pápež František vníma rusko-ukrajinské nepokoje mimoriadne citlivo a opakovane vyzýva na zmier. „S veľkými obavami pozorujem nárast napätia, ktoré hrozí zasadiť novú ranu mieru na Ukrajine a spochybniť bezpečnosť európskeho kontinentu s hrozbou ďalekosiahlych následkov,“ povedal pápež v nedeľu 23. januára návštevníkom Vatikánu počas tradičnej verejnej audiencie na Námestí sv. Petra. Verejnej výzve predchádzal jeho príhovor svetovým diplomatom 10. januára, kde apeloval na všetky zainteresované strany k trvalým riešeniam, aby sa zabránilo vypuknutiu nových kríz. Európska únia spolu so Spojnými štátmi americkými naďalej hrozia vážnymi sankciami voči Rusku v prípade invázie, všetky diplomatické snahy sa však javia doposiaľ ako neúčinné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite