Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zbabelosť nás môže priviesť opäť do otroctva

.eugen Korda .názory

Ak Rusko nezaútočí na Ukrajinu, stane sa to pravdepodobne z dvoch dôvodov. Vladimír Putin a jeho spolupracovníci uveria, že drastické sankcie nie sú len planým strašením a vyhodnotia to tak, že invázia by bola pomerne „predraženým“ dobrodružstvom.

Eugen Korda

druhý dôvod sa pravdepodobne ukrýva v samotných obyvateľoch Ukrajiny. Väčšina z nich už pochopila, kto je ich priateľ a kto nie a o čo ide Rusku. Ešte dôležitejšie je však to, že Ukrajinci sú odhodlaní brániť sa, a že sa nebudú len nečinne prizerať na to, ako ich gniavi „baganža“ruského vojaka. To nie je pre Putina dobrá správa. Už v Čečensku sa ukázali slabiny ruskej armády. Prevalcovať a obsadiť Ukrajinu nebude také jednoduché ako Krym či Donbas, a už vôbec nebude jednoduché po „víťazstve“ udržať pod kontrolou Ukrajincov, odhodlaných bojovať za svoju slobodu. Potlačenie maďarskej revolúcie, Pražskej jari či poľskej Solidarity by bolo v porovnaní s pokusom vrátiť Ukrajinu do ruskej náruče prechádzkou ružovým sadom. To je isté. 

„Musíme ukázať, že máme vôľu brániť svoj štát. To majú za našu slobodu a suverenitu bojovať iní, zatiaľ čo my sa budeme v strachu krčiť pri kozuboch a skrývať sa na salašoch?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite