Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nielen vírusy mutujú

.tomáš Zálešák .názory

S nevyhnutnou dávkou laického zjednodušenia: gény sú vlastne informácie. „In-formovať“ znamená aj istý druh aktivity: vstúpiť do niečoho, a to niečo, takpovediac, formovať zvnútra. To „niečo“ môže byť aj „niekto“. Môže to byť napr. tvoja alebo moja myseľ, správanie, hodnotenie iných prichádzajúcich informácií, s výsledkom správnej alebo nesprávnej reakcie, ktorá pre nás môže znamenať úspech alebo neúspech v nejakom podujatí, v extrémnych situáciách aj život alebo smrť.

Tomáš Zálešák

mikroorganizmy aj vyššie a zložitejšie organizmy môžu na rôznych úrovniach mutovať, a prispôsobovať tak svoju taktiku prežívania a reprodukcie. Prinajmenšom analogicky môžeme vyššie povedané vztiahnuť aj na iné, viac či menej zložité celky, predstavujúce nejaký druh informácie, ktorý sa nejakým spôsobom šíri a formuje prostredie, do ktorého preniká, interaguje s inými informáciami, ruší, posilňuje, alebo inak kvalitatívne mení ich účinok.

Aj dezinformácia je istý druh „informácie“. Môže ísť aj o zámerne falošnú informáciu, ktorej cieľom je, povedzme, neutralizovať alebo zneškodniť inú falošnú informáciu. Lož je za normálnych okolností akiste nepekná vec, ale za istých okolností môže byť prípustná, napr. ako bojová lesť. Vo vojne dochádza aj ku kontaktu rôznych dezinformácií. Alebo, ako to svojho času vyjadril Churchill: „Vo vojne je pravda tak vzácna, že ju musia sprevádzať lži ako osobná stráž.“ V boji proti nebezpečnému nepriateľovi, ktorý ohrozuje nielen mňa, ale aj mojich blížnych, ich život, majetok a pod. pravdovravnosť už nemusí byť cnosťou, a pravda môže byť pre nás smrtiaca, ak sa dostane k ušiam či očiam nepriateľa. Preto ju treba strážiť, a ak treba, maskovať správne volenou lžou (napr. kamufláž, čiže „maskirovka“) či zámerne navodenou nevedomosťou (v podzemnom odboji sa to nazýva aj „zásady konšpirácie“). Nanešťastie, akokoľvek môžu byť naše bojové ľsti v danej chvíli ospravedlniteľné, samé osebe sú priznaním nenormálnej situácie, a môžu pôsobiť len podmienene. „Bodyguards of lies“ nám môžu pomôcť prežiť, samé osebe však nedokážu založiť žiadny trvalo legitímny systém ľudského spolužitia. A rátajme s tým, že akákoľvek bojová lesť napadne nás, napadne aj zlovoľného nepriateľa, ktorý ju môže použiť a použije, akonáhle sa mu to bude hodiť a dostane na to príležitosť.

„Extrémny ideológ proklamuje, že vlastní pakľúč na vyriešenie všetkých záhad, na vysvetlenie všetkého.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite