Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Ako ubrániť Slovensko?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Diskusie s nepriateľmi slobody o tom, kam patrí Slovensko, sú síce už trochu únavné, ale keďže ide o najdôležitejšiu otázku pre tento štát, treba ich viesť. Patríme do NATO, do EÚ a hlavným garantom našej bezpečnosti sú USA. Prečo?

Štefan Hríb

povedané aj rozhodnuté už bolo všetko. Slovensko vstúpilo do NATO a EÚ, čím skončilo s mečiarizmom, vyhlo sa osudu Bieloruska, vypadlo zo sféry vplyvu Moskvy a vytvorilo si tak podmienky pre slobodný rozvoj. Toto je jadro celej diskusie. A jedine tak ju treba viesť – otváranie tejto kľúčovej otázky pri každom čiastkovom probléme NATO, pri každom našom spojeneckom záväzku či zmluve (ako teraz s USA) je len zle skrývanou snahou o vymanenie Slovenska zo zväzku so Západom. A to vždy bolo – a aj teraz je – kriminálnym pokusom o ohrozenie slobody a zvrchovanosti Slovenskej republiky.

aká je naša obranyschopnosť

Pri úvahách o obranyschopnosti Slovenska je rozumné vychádzať z veľkosti slovenskej armády. Tá má podľa tabuľkových počtov 18 500 vojakov. To sú necelé štyri rímske légie (čiže asi desatina rímskej armády v Cézarových časoch). Ak je vhodnejšie porovnanie s Napoleonovou érou, tak je to len o čosi viac ako desatina vojakov bojujúcich proti sebe v bitke pri Slavkove (72 000 Francúzov, 85 000 spojencov). Alebo, ak je lepšie porovnanie s druhou svetovou vojnou, je to o len čosi viac ako desatina vojakov prepravených cez Lamanšský prieliv počas prvého dňa vylodenia v Normandii (160 000 vojakov). Zhrnuté a podčiarknuté: slovenská armáda je pomerne útla. A to sme zatiaľ nezobrali do úvahy jej výzbroj.

Z uvedeného vyplýva nasledovné: Ak má mať takáto armáda reálny význam, ak nás má naozaj ochrániť pred potenciálnym nepriateľom, musí byť začlenená do nejakého väčšieho celku. A musí to byť celok vojensky silných a politicky spoľahlivých spojencov. Najradšej natoľko silných a spoľahlivých, aby nám nielenže účinne pomohli v prípadnom spoločnom boji, ale aby každého potenciálneho nepriateľa od tohto boja dopredu odradili. A ešte jedna dôležitá podmienka by mala byť splnená – naši spojenci by s nami mali zdieľať základné hodnoty, napríklad úctu k slobode a odpor voči totalite. Problém je, ak spojenci tieto hodnoty zdieľajú, ale my sami si nimi nie sme istí. Napríklad preto, lebo nezanedbateľná časť z nás tieto hodnoty neuznáva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite