Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Duševné ochorenie nie je prekážka svätosti

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Dňa 22. januára bol blahorečený jezuitský kňaz a mučeník Rutilio Grande. Ako 48-ročný bol začiatkom roku 1977 spolu s dvoma ďalšími Salvádorčanmi štátnymi ozbrojenými zložkami zavraždený dvanástimi guľkami. Čím sa previnil?

Michal Oláh

veľkým vlastníkom pôdy a skorumpovaným vládnym politikom prekážal jeho vplyv na chudobných ľudí, ktorých učil presadzovať ich práva bez toho, aby sa uchyľovali k marxizmu. Nebál sa kázať o sociálnych a politických témach, označiť vládu za utláčateľov, čo ho stálo život.

Menej známou súčasťou jeho života bolo psychické ochorenie. V duchovnej službe ho prvý raz zažil ako učiteľ v jezuitskej škole, kde ho podľa dochovaných správ jeho spolubratov „premohol stres z pracovného vyťaženia“. Upadol najskôr do mentálnej letargie a negativizmu, neskôr začal hovoriť dezorientovane, na čo mu diagnostikovali katatonickú schizofréniu. Komunita ho vyslala na kliniku duševného zdravia, kde sa uzdravil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite