Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň vo štvrtok: Sú americkí vojaci na Slovensku hrozbou?

.štefan Hríb .názory

V posledných dňoch počuť, že obranná zmluva medzi Slovenskom a USA ohrozuje našu suverenitu. Je to ale presne naopak.

Štefan Hríb

v čase, keď sa Slovensko spamätávalo zo suverenity mečiarovského typu, ktorá takmer zničila našu slobodu a budúcnosť, padlo jedno veľmi dôležité rozhodnutie novej vlády. Bol ním vstup US Steel do košických železiarní. Samozrejme, išlo aj o ekonomiku, pretože krach Rezešovcami zruinovaných VSŽ by ťaživo postihol celé východné Slovensko. Ešte dôležitejšie ale bolo, že vstupom veľkého amerického investora sa posilnili šance Slovenska dostať sa do NATO a nadlho si tým zabezpečiť suverenitu svojho územia a rozhodovania. Povedané priamo - kde je veľký americký investor, tam sa zväčšuje záujem USA o jeho ochranu, a teda aj záujem o ochranu celej krajiny. Vstup US Steel do VSŽ sa teda Slovensku oplatil dvojnásobne - zachránil dominantnú firmu celého regiónu a pomohol lídrom Západu v rozhodovaní o rozšírení NATO.

Obranná zmluva medzi Slovenskom a USA nie je vstupom amerického investora, v tom je iná, no podobná je v tom, že umožnením a úpravou pobytu zopár amerických vojakov na našom území robí Slovensko suverénnejším a bezpečnejším. Lebo kde je americký vojak, tam si iná mocnosť netrúfa zasahovať silou, ani ukrajovať nejaké územie. Toto je hlavný dôvod, prečo Poľsko a pobaltské štáty vítajú prítomnosť amerických jednotiek na svojich územiach - ide im o suverenitu a celistvosť. 

Je to paradoxné, ale tí, čo teraz najviac kričia, že touto zmluvou príde Slovensko o suverenitu na svojom území, nevnímajú práve dôležitosť suverenity Slovenska vo svete, v ktorom sa Rusko znovu a znovu vracia ku sféram svojho vplyvu. S Ukrajinou aj s Gruzínskom sa to Putinovi zatiaľ darí cestou vojenských intervencií, s Pobaltím ani s Poľskom sa mu to už nepodarí, pretože sú v NATO - a tiež preto, že majú na svojom území amerických vojakov. 

„Prítomnosť zopár amerických vojakov je v skutočnosti príspevkom k našej zvrchovanosti.“

Slovensko s Ruskom nesusedí, takže hovoriť pri možno stovke vojakov o nejakom približovaní americkej armády k hraniciam Ruska je v čase celkom iných možností a technológií úsmevné. Ale Slovensko susedí s napadnutou Ukrajinou. Ak v tejto situácii Slovensku záleží na vlastnej slobode a zvrchovanosti, práve prítomnosť zopár amerických vojakov a americká investícia do našich dvoch vojenských letísk ich posilňuje. Posilňuje, nie oslabuje.

Výzva bizarne vyskladanej skupiny ľudí prezidentke, aby zmluvu poslala na ústavný súd, nová protiamerická hystéria vo verejnej debate a aj návrh Smeru na referendum o zmluve sú len zle skrývanou agendou, ktorej základom je nechuť k Západu a jeho pravidlám. 

Prítomnosť zopár amerických vojakov je v skutočnosti príspevkom k našej zvrchovanosti, nie je ohrozením - rovnako, ako bol príspevkom k našej zvrchovanosti vstup americkej US Steel do slovenských VSŽ. 

Mečiar kričal zvrchovanosť, a myslel seba. Dnes sa to len opakuje.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite