Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň v utorok: Chyba v Matrixe, alebo keď eštebáka nahradí profesor Fiala

.šimon Jeseňák .názory

Občas voľby dopadnú katastrofálne, no na to sme si už zvykli. Zriedkavo, no nie ojedinele dopadnú voľby obstojne, ako napríklad na Slovensku v roku 2020. A raz za možno dve dekády dopadnú voľby tak, že by o tom nesníval ani najväčší optimista.

Šimon Jeseňák

presne tretí scenár sa udial koncom roku 2021 v Českej republike. Agent ŠtB a ekonomický emigrant Andrej Babiš bol detronizovaný koalíciami Spolu (ktorá na rozdiel od Slovenska nepôsobila ako mačkopes) a PirStan. Na premiérsky post nastúpil kovaný konzervatívec, celoživotný a nie len deklaratórny pravičiar, účastník bytových seminárov sira Rogera Scrutona, rektor Masarykovej Univerzity, profesor Petr Fiala.

Dnes navštívil Petr Fiala Slovensko a zachoval tým dôležitú tradíciu, keď prvá zahraničná cesta prezidenta či premiéra Česka i Slovenska vedie do Bratislavy, respektíve Prahy. Okrem iného boli na palube jeho lietadlá i médiá, ktoré expremiér ČR Andrej Babiš ignoroval a dehonestoval (samozrejme, s výnimkou médií vo vlastníctve Andreja Babiša, teda tretia kolóna Agrofertu).

Tesne po voľbách čakala Petra Fialu prvá skúška v podobe zloženia vládneho kabinetu a vytvorenia Programového vyhlásenia vlády. Obstál na výbornú a na počudovanie mnohých, priveľké obštrukcie nerobil ani Babišov blízky spojenec a jeden by sa nebál povedať, že i človek blízky Kremľu, prezident Miloš Zeman. Fialove prvé povolebné a veľké víťazstvo bolo, že neuhol tlaku Zemana a presadil menovanie všetkých ministrov či ministeriek, ktorých nominovali ich materské strany. Neuhnúť je v politike rovnako dôležité ako vedieť robiť kompromisy a nevyzerá to, že by Fiala plánoval uhýbať z politických zápasov i v budúcnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite